Med

Liečebné účinky medu

Najznámejším včelím produktom je med. Ako doplňujúca potravina je pokladaný za elixír života od kolísky až po hrob. Pri mede sa ideálne dopĺňajú vlastnosti liečebného a výživného charakteru.

Členenie medov

Základným materiálom pre získavanie medu v oblasti nášho mierneho pásma je predovšetkým nektár kvetov a medovica. Sú to sladké šťavy ktoré včely zbierajú a obohacujú látkami z vlastného tela, pozmenia vo svojom tráviacom ústrojenstve a uskladnia v plástoch kde med dozrieva.

Zloženie medu

Med je zložený z množstva látok. V posledných rokoch vďaka analytickým metódam bolo popísaných niekoľko stoviek špecifických látok. Aj napriek tomu veľa látok ešte na podrobnejší popis čaká.

Kryštalizácia medu

Kryštalizácia medu je prirodzená vlastnosť medu vzhľadom na to, že med je presýteným roztokom cukrov. Rýchlosť kryštalizácie závisí od množstva glukózy a fruktózy v mede. Medy obsahujúce väčšie množstvo glukózy kryštalizujú rýchlejšie. Naopak fruktóza podstatne spomaľuje kryštalizáciu.

Roztápanie medu

Ak med skryštalizoval môžeme ho opäť dostať do tekutého stavu roztopením (zohriatím). Roztápať med musíme šetrne nakoľko prehriatím, alebo zbytočne dlhým zohrievaním sa v mede ničia biologický hodnotné látky. Ide predovšetkým o enzýmy, ktoré sú bielkovinovej povahy a vplyvom vyššej teploty strácajú svoju účinnosť.

Včelí peľ

Včelí peľ radíme medzi včelie produkty, ale je to vlastne produkt kvitnúcich rastlín. Kvitnúce rastliny produkujú peľové zrnka, ktoré včely zbierajú a formujú ich spolu s výlučkami svojich žliaz a nektáru do hrudiek nazývaných peľové obnôžky. Tieto obnôžky včely prenášajú do úľa na zadnom páre nožičiek. Tvar a farba sú pre každý druh rastliny rozdielne. Peľové obnôžky včely donášajú do úľov, kde ich vkladajú do buniek plástov. Bunky napĺňajú asi do troch štvrtín. V bunkách prebieha kvasenie, ktorým je peľ konzervovaný a pripravený na konzumáciu Pre včely peľ predstavuje základnú potravinu od ktorej závisí výchova nových generácií včiel, nakoľko je potravou lariev. V prírodnej liečbe a prevencií má peľ mimoriadne dôležité miesto so širokým spektrom použitia. Pri užívaní peľu väčšina ochorení slabne alebo úplne zanikne.

So všetkých testovaných potravín bola zistená najväčšia antioxidačná schopnosť v prípade peľu. Antioxidanty sú považované za možné ochranné látky pred poškodením ľudského organizmu voľnými radikálmi a spomaľujú vývoj mnohých chronických ochorení.

Užívanie peľu:

  • 2 čajové lyžičky obnôžkového peľu a 2 čajové lyžičky medu rozmiešame v 2 cl vody a užívame 3 x denne.
  • 25g obnôžkového peľu vmiešame do 250g medu, užívame 3 x denne 1 čajové lyžičku.

Peľ obsahuje:

  • bielkoviny – významná je vysoká koncentrácia esenciálnych aminokyselín (leucín, izoleucín, valín, lyzín, metionín, fenylalanín, treonín a tryptofán. 30g peľu dokáže úplne pokryť dennú potrebu esenciálnych aminokyselín pre ľudský organizmus
  • sacharidy – glukóza, fruktóza, dextrín, škrob, celulóza, ribóza, pentóza, kyselina glukurónová, kyselina pyrohroznová, pollenín.
  • Tuky – najhodnotnejšie sú esenciálne masné kyseliny: linolová, linolénová, arachidonová.
  • Minerálne látky – draslík, horčík, vápnik, meď, železo, kremík, fosfor, síra, chlór, mangán.
  • Vitamíny – A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, C, D, E, K.

Ostatné zložky – organické kyseliny, terpentíny, nukleové kyseliny, regulátory rastu a viac ako 100 enzýmov.

Liečebné využitie peľu:

  • podporný prostriedok imunitného a nervového systému
  • pri zvýšenej fyzickej a psychickej námahe
  • pri chudokrvnosti z nedostatku želez
  • pri chorobách pečene – po žltačke, pri cirhóze
  • pri chronickom zápale prostaty, po operáciach prostaty
  • pri srdcovo cievnych ochoreniach
  • pri zápche, žalúdočných problémoch, ochoreniach čriev
  • spomaľuje procesy starnutia
  • rehabilitačný prostriedok po operáciach a chorobách
  • pri nechutenstve a úbytku hmotnosti
  • pri poruchách telesného a psychického vývoja
  • pri ochoreniach kože, kĺbov, očí
  • pri poruchách spánku , depresiách vďaka bohatému obsahu zinku a vitamínu B6
  • môže chrániť pred sennou nádchou, ktorá zapríčiňuje astmu

Propolis

Počiatky využívania propolisu siahajú až do doby starého Egypta, kde sa využíval k mumifikácií. Hipokrates (460 – 377 pr. n.l.) používal propolis k liečeniu vredov, kože a zažívacieho traktu. Propolis je tradičným včelím produktom. Suroviny na výrobu propolisu sú živice a sekréty rastlín (50-60% z celkového zloženia propolisu), ktoré včely zbierajú a následne miešajú túto látku s ich voskom a s peľom (30%). Zbytok tvoria éterické oleje. Včely lietavky donášajú propolis do včelstva vo forme obnôžok na treťom páre končatín, podobne ako peľ.

Používajú ho ako stavebnú a ochrannú látku, k zatmeleniu otvorov, k oprave plástov. Ochranná funkcia propolisu spočíva jednak v tom že sa vytvorí tepelne izolačná vrstva na stenách úľu ako aj v tom že teplom sa z tejto propolisovej vrstvy uvoľňujú prchavé látky ktoré v úli vytvárajú antibakteriálnu atmosféru, ktorá zabraňuje množeniu mikroorganizmov.

Propolis je silný alergén a preto ľudia, ktorí sú na neho alergický ho nemôžu používať. Alergiu môžeme zistiť jednoduchým testom. Propolisovú tinktúru si natrieme na kožu na vnútornej strane paže v ohybe lakťa, alebo na dlaňovej strane zapestia. Ak do jednej hodiny natreté miesto silne sčervená znamená to že pri používaní propolisu by sme mali byť opatrný. Ak natreté miesto do 24 hodín nesčervená ani nebadáme inú reakciu môžeme propolis používať.

Propolis obsahuje:

  • vitamíny – B1, B2, B3, B6, E, kyselinu listovú
  • minerálne látky – vápnik, železo, mangán, kremík, chróm, kobalt, zinok, nikel,
  • stroncium
  • enzymy
  • bioflavonoidy
  • esenciálne aminokyseliny

Liečebné využitie propolisu:

  • podpora imunitného systému
  • pôsobí antibiotický, a to ako bakteriostaticky, tak baktericidne
  • pôsobí anastetický čiže tlmí bolesť
  • pôsobí imunostimulačne, povzbudzuje imunologický systém organizmu
  • ruší účinky niektorých jedov a bakteriálnych toxínov (antitoxický účinok)
  • pôsobí antivírovo
  • zastavuje rast pliesni a ničí ich (antimikotický účinok)
  • má výborné hojivé a protizápalové účinky, podporuje hojenie rán
  • používa sa ako dezinfekčný prostriedok
  • tlmí účinky škodlivého žiarenia na organizmus
  • má antioxidačné účinky

Materská kašička

Materská kašička je produkt hltanových žliaz včiel robotníc. Matka ju dostáva počas larválneho vývoja aj po vyliahnutí. Larva včely robotnice ju dostáva len do tretieho dňa a preto sa celkom pohlavne nevyvinie. Materská kašička je hustá smotanovo žltá látka typickej vône a kyslej až horko kyslej chuti.

Liečebné účinky sú veľmi všestranné:

  • priaznivý účinok na psychiku človeka
  • výrazne protivírové účinky
  • antibiotické účinky
  • antisklerotikum najmä pri mozgovej arterioskleróze
  • lieči stavy po srdcovom infarkte
  • zlepšuje stavy pri mozgovej mŕtvici
  • zlepšuje srdcovú činnosť
  • má výborný vplyv na biochemizmus krvi
  • prehlbuje spánok a zlepšuje zaspávanie
  • zlepšuje trávenie, činnosť žalúdka a čriev, likviduje nechutenstvo
  • zlepšuje využitie vápnika organizmom a tak tlmí rozvoj osteoporózy
  • bráni rozvoju krčových stavov
  • zlepšuje výživu kĺbov a tým tlmí rozvoj artrózy
  • zvyšuje ženskú plodnosť, v kombinácií s peľom aj mužskú plodnosť
  • je výborným geriatrikom, pomocným liečivom praktický u starších ľuďoch
  • má omladzujúce účinky celkovo ale hlavne na pokožku, preto nachádza široké

uplatnenie v kozmetike:

  • funguje ako celkový regenerátor organizmu
  • zlepšuje činnosť pečene
  • priaznivo pôsobí pri prieduškovej astme

Včelí jed

Včelí jed je sekrét jedovej žľazy, ktorá je súčasťou jedového aparátu umiestneného na zadočku včely. Včelám slúži na obranu pred votrelcami. Je to bezfarebná tekutina aromatickej vône a kyslej chuti.

Včelí vosk

Včelí vosk sa tvorí vo voskotvornej žľaze včely. Z vosku včely stavajú plasty v ktorých uskladňujú med. V liečení sa využíva najčastejšie pri výrobe rôznych mastí.