Zloženie medu

Med je zložený z množstva látok. V posledných rokoch vďaka analytickým metódam bolo popísaných niekoľko stoviek špecifických látok. Aj napriek tomu veľa látok ešte na podrobnejší popis čaká. Med obsahujúci stovky prírodných látok sa z toho dôvodu zasadne odlišuje od cukru, ktorý je v podstate čistou sacharózou. Preto by mal byť med s hľadiska výživy chápaný ako zdroj širokého spektra biologický aktívnych látok, ktorý mnohonásobne prevyšuje jeho klasicky chápaný význam.

Látka Kvetový med Medovicový med
priemer min.-max priemer min.-max
Voda 17,2 15-20 16,3 15-20
Jednoduché cukry
Fruktóza 38,2 30-45 31,8 28-40
Glukóza 31,3 24-40 26,1 19-32
Disacharidy
Sacharóza 0,7 0,1-4,7 0,5 0,1-4,7
Ostatné (maltóza, turanóza a iné.) 5,0 2,0-8,0 4,0 1,0-6,0
Trisacharidy
Melicitóza <0.1 4,0 0,3-22,0
Erlóza 0,8 0,6-6,0 1,0 0,1-6,0
Ostatné 0,5 0,5-1,0 3,0 0,1-6,0
Vyššie cukry 3,1 10,1
Cukry celkom 79,7 80,5
Minerálne látky 0,2 0,2-0,5 0,9 0,6-2,0
Aminokyseliny, proteíny 0,3 0,2-0,4 0,6 0,4-0,7
Kyseliny 0,5 0,2-0,8 1,1 0,8-1,5
Hodnota pH 3,9 3,5-4,5 5,2 4,5-6,5

Priemerné zloženie medu (podľa Matzke a kol., 2003).
Všetky hodnoty (okrem PH) sú uvedené v g na 100g medu.