5 zdravotných benefitov medu

Categories: Blog

Med obsahuje veľké množstvo antioxidantov

Vysoko kvalitný med obsahuje veľké množstvo antioxidantov, najmä organické kyseliny a fenolové zlúčeniny, ako napríklad flavonoid.

Práve toto veľké množstvo antioxidantov znižuje riziko infarktu, mŕtvice a niektorých druhov rakovinu. Taktiež môže pomôcť k zníženiu tlaku v krvi.

Med pomáha k zníženiu cholesterolu

Niekoľko štúdií preukázalo, že med dokáže znížiť hodnoty „zlého“ LDL cholesterolu, ktorý je v mnohých prípadoch zodpovedný za srdcovocievne ochorenia. Naopak však zvyšuje hodnoty „dobrého“ HDL cholesterolu.M

Med je menej kalorická náhrada cukru

Med je menej kalorická náhrada klasického bieleho cukru. Med obsahuje na 100g 304 kcal, pričom klasický biely rafinovaný cukor obsahuje na 100g 386 kcal. Čiže sa dá považovať za dietnejšie a bez pochýb i zdravšie sladidlo.

Med pomáha pri liečení rán a popálenín

Med sa na liečenie rán a popálenín používal už od starovekého Egypta. Podľa najnovších štúdií sa ukázal ako veľmi účinný práve pri liečbe pooperačných rán. Aj napriek tomu, že diabetici by mali med konzumovať len veľmi opatrne, med je skvelým pomocníkom pri liečení tzv. diabetickej nohy, čo je závažná komplikácia, ktorá môže viesť až k amputácii končatiny.

Med môže potlačiť kašeľ u detí

Jedna štúdia z roku 2010 preukázala, že u detí od 2-5 rokov med fungoval ako liečivo lepšie, ako 2 komerčne predávané lieky proti kašľu. Je preto dobré podávať deťom kvalitný med napr. do čaju ako účinný liek. Avšak rodičia by mali byť pozorný pri podávaní medu deťom mladším ako 1 rok, pretože hrozí riziko botulizmu (otrava potravou obsahujúcou botulotoxín).