BLOG

Categories: Recepty

Vianočné pečenie je v plnom prúde! V našej súťaži ste sa nám pochválili Vašimi obľúbenými vianočnými zákuskami. Všetky linecké pečivká, medvedie labky a iné dobroty však prevalcovali tradičné medovníky. Či ich už zdobíte alebo papáte priamo z plechu, stavíme sa, že nechýbajú v žiadnej domácnosti. A tak, ako každá gazdiná má svoj overený recept, prinášame Vám teraz ten náš –na medovníčky, ktoré ostanú zaručene mäkkučké a chutné aj vďaka nášmu medíku Včelnica Kondáš.

Budeme potrebovať: 160 g medu, 160 g kryštálového cukru, 120 g Hery, 500 g hladkej múky, 1 kávovú lyžičku sódy bikarbóny, 1 kávovú lyžičku mletej škorice a dve vajíčka.

Najprv si v hrnci roztopíme med, cukor a Heru a túto zmes privedieme do varu. V inej, väčšej miske si medzitým zmiešame múku so sódou bikarbónou a škoricou, do ktorej prilejeme maslovú zmes. Do mierne vychladenej hmoty zamiešame ešte vajíčka a vypracujeme cesto, ktoré zabalíme a necháme ho odpočívať aspoň 2 hodiny. Každá gazdinka však vie, že ideálne je dopriať mu odpočinok aj cez noc.

Potom cesto vyvaľkáme na hrúbku približne 5 mm a vykrajujeme rôzne tvary. Pred pečením ich potrieme vajíčkom a pečieme asi 10 minút na 180 °C. Po upečení ich potrieme bielkom pre lesk.

0

Categories: Blog

Čakárne u lekára sa plnia, ľudia ochorievajú, sú náchylnejší na chrípku a nachladenie. Sychravé počasie nepridáva na nálade naozaj nikomu. Ako sa však tomu, čo na nás číha za oknami môžeme efektívne ubrániť?

Odpoveďou môže byť recept s medom, ktorý poznali už naše staré mamy. V pohári teplej vody vymiešame pol čajovej lyžičky škorice a 1 čajovú lyžičky medu. Tento nápoj sa pije denne, najlepšie ráno nalačno.

A pomáha nielen pri posilnení imunity! Zrýchľuje metabolizmus, znižuje hladinu cukru pri diabete a  pomáha aj pri artritíde či cholesterole, pri chorobách močových ciest a všeličoho iného. Nezabudnite sa však poradiť s vaším lekárom.

Pri prechladnutí odporúčame piť 3x denne lyžičku roztopeného medu rozmiešaného s čajovou lyžičkou škorice. Na zlepšenie imunitného systému odporúčame menej koncentrovaný pomer, ktorý chráni telo pred vírusmi a  baktériami.

Je to preto, že med obsahuje okrem vitamínov aj veľké množstvo železa. Jeho pravidelná konzumácia posilňuje biele krvinky, ktoré bojujú s baktériami a vírusovými ochoreniami.

0

Categories: Novinky

Lipovo-lesný med je unikát, ktorý však vznikol náhodou. Ešte počas teplých dní naše včielky lietali po lesoch, a zároveň aj po pastvinách s košatými lipami.

Lipovo-lesný med má to najlepšie z oboch – lesný med je med plnej a výraznej chuti, ktorý je medzi našimi zákazníkmi najviac vyhľadávaný. Má krásnu, plnú chuť, príjemnú vôňu a mnohé benefity. Pochádza z medovice, výlučkov vošiek, ktoré včely na listoch a ihličí stromov zbierajú.

Ide o tmavší druh medu. Toto sfarbenie zapríčiňujú rastlinné farbivá obsiahnuté v miazge drevín. Oproti kvetovým medom má vyšší obsah fruktózy, dextrínov, flavonoidov, ale hlavne väčšie množstvo minerálnych látok a stopových prvkov. Tie prospievajú ľudskému organizmu, preto je vhodný najmä pre športovcov, no priaznivo pôsobí aj pri zvyšovaní imunity v tomto jesennom období.

Lipový med patrí medzi najkvalitnejšie medy, ktorý si Vás získa svojou vôňou lipových kvetov a lahodou chuťou. Je najlepším pomocníkom pri nachladnutí a chrípke, čo oceníme najmä počas sychravých dní.

Už naše staré mamy vedeli, že pri lipovom mede môžeme hovoriť o jeho protizápalových účinkoch. Veľmi dobre poslúži pri zápaloch horných dýchacích ciest, priedušiek, hrdla, nosných dutín, ale aj pri angíne či prieduškovej astme. Lipový med podporuje vykašliavanie a výborne sa hodí v kombinácii s bylinkovými čajmi.

0

Categories: Recepty

Pripravili sme si pre Vás recept, ktorý ocenia nie len skúsené pekárky ale aj lenivé gazdiné. Snáď každý pozná legendárny dezert, Marlenka. Dnes si ukážeme jeho najjednoduchší no i tak veľmi chutný variant.