Vôňa Vianoc patrí nielen do kuchyne

Categories: Recepty

Vianočné pečenie je v plnom prúde! V našej súťaži ste sa nám pochválili Vašimi obľúbenými vianočnými zákuskami. Všetky linecké pečivká, medvedie labky a iné dobroty však prevalcovali tradičné medovníky. Či ich už zdobíte alebo papáte priamo z plechu, stavíme sa, že nechýbajú v žiadnej domácnosti. A tak, ako každá gazdiná má svoj overený recept, prinášame Vám teraz ten náš –na medovníčky, ktoré ostanú zaručene mäkkučké a chutné aj vďaka nášmu medíku Včelnica Kondáš.

Budeme potrebovať: 160 g medu, 160 g kryštálového cukru, 120 g Hery, 500 g hladkej múky, 1 kávovú lyžičku sódy bikarbóny, 1 kávovú lyžičku mletej škorice a dve vajíčka.

Najprv si v hrnci roztopíme med, cukor a Heru a túto zmes privedieme do varu. V inej, väčšej miske si medzitým zmiešame múku so sódou bikarbónou a škoricou, do ktorej prilejeme maslovú zmes. Do mierne vychladenej hmoty zamiešame ešte vajíčka a vypracujeme cesto, ktoré zabalíme a necháme ho odpočívať aspoň 2 hodiny. Každá gazdinka však vie, že ideálne je dopriať mu odpočinok aj cez noc.

Potom cesto vyvaľkáme na hrúbku približne 5 mm a vykrajujeme rôzne tvary. Pred pečením ich potrieme vajíčkom a pečieme asi 10 minút na 180 °C. Po upečení ich potrieme bielkom pre lesk.