Vianočka nám svojim názvom evokuje Vianoce. Avšak sú to veľmi obľúbené raňajky veľa ľudí nielen na Vianoce. Preto Vám prinášame recept na Vianočku, kde je namiesto klasického rafinovaného cukru použitý med.
Budeme potrebovať:
- 450g hladkej múky
- 60 g medu
- 1 ČL soli
- 1 vajce
- 1 kocka droždia
- 50 g masla
- 250 mlieka
- 1ČL čerstvej vanilky
- voliteľné : hrozienka
- 1 vajce na potretie
Postup : Roztopíme si maslo, ktoré spolu s múkou, medom, soľou, vajcom, droždím, vlažným mliekom, hrozienkami a trochou vanilkového struku zmiešame a vyformujeme hladké cesto. To necháme na teplom mieste, zakryté utierkou kysnúť približne 30 minút. Po vykysnutí si cesto rozdelíme na 8 rovnakých častí, z čoho vzniknú 2 vianočky. Zo 4 častí cesta vyformujeme šúľky. Tie si rozprestrieme pri seba, spojíme ich hore a pletieme prvý s tretím a druhý so štvrtým. Tento postup opakujeme, dole vianočku ukončíme spojeným všetkých prameňov dokopy. Druhú vianočku urobíme rovnakým spôsobom. Teraz môžeme mať buď 2 vianočky alebo jednu položiť na druhú, pričom vznikne jedna veľká vianočka, ktorá bude viac nadýchaná. Či už budeme robiť jeden alebo druhý variant, pred pečením potrieme vianočky vajíčkom, necháme ešte chvíľu odstáť a dáme piecť na 180 stupňov približne 30 minút.
Doporučujeme si ju vychutnať čerstvú s maslom a medom. Budete sa zalizovať až za ušami.